Hírek

Minden ami fontos

A magyar sportélet színe-java elköszönt az életének 85. évében elhunyt Kárpáti Györgytől, a Nemzet Sportolója címmel elismert háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázótól, akit a Farkasréti temetőben helyeztek örök nyugalomra.

A Farkasréti temetőben végső búcsút vettek az életének 85. évében elhunyt Kárpáti Györgytől. A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázótól a magyar sportélet színe-java elköszönt, életművének hatását jól érzékelteti, hogy a vízilabdacsalád képviselői mellett rengeteg, más sportágban kiteljesedő pályatársa is tisztelgett emléke előtt.

A Makovecz-teremnél beszédet mondott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a vízilabdacsalád képviseletében Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke búcsúzott, míg Kárpáti egyetlen klubja, az FTC részéről Gerendás György köszönt el egykori mentorától. Gerendás – akit Kárpáti terelt a vízilabdázás felé – tagja volt a montreali olimpiát megnyerő csapatnak, amellyel a Gyarmati Dezsőt segítő Kárpáti György edzőként is a csúcsra ért.

Kárpáti György – minden idők legfiatalabb vízilabdázó olimpiai bajnoka – legendás humora vissza-visszaköszönt a beszédekben, miként az is elhangzott, hogy a sportág képviselőinek cseppet sem tűnik véletlennek: születésnapja pont az Olimpia napjára esik. Amint Kásler Miklós fogalmazott, egyetlen és utánozhatatlan sportoló volt, aki ugyan úszóként kezdett, de csapatjátékosként találta meg önmagát.

„Legenda voltál, legenda maradsz, Gyurika” – mondta Vári Attila, aki kiemelte, hogy a teljes vízilabdacsalád hálás lehet, amiért Kárpáti György ezt a sportágat választotta, hiszen bármihez nyúlt életében, az arannyá változott. A kétszeres olimpiai bajnok Vári személyes vallomásában hozzátette, az ugyancsak háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső és Kárpáti György motivációt, erőt és hitet adott az ő nemzedéküknek is ahhoz, hogy hasonlóan sikeresek legyenek.

Már önmagában ez sem lenne kevés – de Kárpáti György ennél jóval többet tett a magyar pólóért és a teljes magyar sportért.

Forrás: nemzetisport.hu