Hírek

Minden ami fontos

Felejthetetlen délutánt töltöttek egykori olimpikonjaink az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél.

A Honvédelmi Minisztérium és a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete rendezvénysorozatának egyik állomására, a budapesti Irinyi János laktanyába látogattak az egyesületi tagok és a szervezők. Csurgó Attila ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokának köszöntője közben kezdett kialakulni az az oldott hangulat, amely az egész rendezvényt jellemezte. Kiderült: a vendégeknek is rengeteg kérdésük van a tűzszerészek és a hadihajósok tevékenységéről.

Dr. Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az egyesület elnöke igen nagy tisztelettel beszélt az olimpikon társairól, s megemlékezett a napokban elhunyt Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelőről, a Nemzet Sportolójáról. A résztvevők megtudhatták azt is, hogy „Gyuri bácsi” Bud Spencer (Carlo Pedersoli) olasz színésszel baráti kapcsolatot ápolt. Az 1950 és 1967 között kiemelkedő sporteredményeket elért színész visszavonulása előtti utolsó vízilabda-mérkőzését az ellen a magyar válogatott ellen vívta, amelynek Kárpáti György is tagja volt. De nemcsak ez az egy alkalom adott okot a találkozásra, az évek alatt csaknem ötvenszer harcoltak – legalábbis a vízben – egymás ellen, s Bud Spencer két évvel ezelőtt római otthonában is vendégül látta a magyar olimpikont.

Dr. Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó elmesélte, hogy diákkorában egy iskolai rendezvény elől szeretett volna meglépni, ezért a budai Kaszásdűlőtől Aquincumig futott, de pechére a testnevelője utolérte. A tanár – díjazandó képességeit – felajánlotta a választást az igazgatói figyelmeztetés és a versenysportolás között. Török Ferenc akkor az utóbbit választotta, ennek folyománya, hogy ma − számos díjjal és elismeréssel a háta mögött − egyike a magyar olimpikonoknak.

Dr. Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász annak a fáradtságos munkának a történetét osztotta meg a közönséggel, amelynek eredményeként megszületett a Magyar-vándor, az orsó és a szökkenő vándor. Az Irinyi laktanya előadójában olyan titkokra derült fény, amelyek ismeretében érthetővé vált, miért nem tudta évekig senki megcsinálni a ma már tornaelemmé akkreditált Magyar-vándort. Az olimpikon elmondta, hogy edzőjével, Vígh Lászlóval egyedi technikát dolgoztak ki, amelyet egy sportoló nem tud csak úgy elsajátítani, hosszú időbe telik, amíg a teljes testkörzés technikát átalakítják, s az ehhez szükséges segédeszközöket összeállítják.

Vaskuti István olimpiai bajnok kenus egyik legemlékezetesebb, keserédes élményét osztotta meg a hallgatósággal. Az 1986-os montreali világbajnokságon a jugoszláv kenupáros, vagyis az egyik ellenfél hajószállítmánya nem érkezett meg a verseny kezdetére. Ők kölcsönadták a sajátjukat, így a tartalékhajóval indultak. A tízezer méteres táv egyik fordulójánál azonban „megcsáklyázták” a kenut, amelybe ezek után ömlött a víz. Az eredményük folyamatosan visszaesett, majd szomorúan látták elsiklani maguk mellett a saját hajójukat, fedélzetén a jugoszláv versenyzőpárossal… Győzelmet nem, de egy nemzetközi fair play-díjat sikerült beszerezniük.

Nagy Tímea kétszeres egyéni olimpiai bajnok párbajtőrvívó örök-szerelmes természetének köszönheti azt, hogy kitűnt társai közül. Lánykori szerelme miatt kezdett edzésekre járni, majd egy másik ifjú ösztönözte egyre jobb teljesítményre, s végül, aki a sikerek és kudarcok mellett is kitartott mellette, férjként és apaként vált örök társává. Elmesélte azt is, hogy az évek alatt arra a meggyőződésre jutott, hogy az olimpia maga nem emelhető ki a sportból. Azt mondja, a sport életforma, ami akkor is tartást ad az embernek, ha már befejezte aktív pályafutását, megtanít hinni, bízni és felállni, bármi is történjék. Fiatal példaképének Berki Krisztián olimpiai bajnok tornászt tekinti.

A sportolókat és a szervezőket a beszélgetést követően a Magyar Honvédség Hadikikötőjében is vendégül látta az alakulat: innen indult a Parlament előtti partszakaszig tartó hajózás a Dunaújváros nevű aknamentesítővel. A közel egyórás hajóúton amellett, hogy a panorámát csodálhatták, a halhatatlan olimpikonok és kísérőik bepillantást nyertek a hadihajósok életébe is.